Aquascape Kavramı ve İçinde Barındırdıkları
AQUASCAPİNG NEDİR?
Aquapcaping, bitki akvaryumlarının en modern şekli olarak tanımlanabilir. Yeni bir akvaryumun temeli olarak bitki üzerinde yoğunlaştığından, çeşitli bitki odaklı akvaryum türleri olarak değerlendirilebilir.
Aquascape, aslında su içindeki peyzaj olarak da düşünülebilir.
Temeli, mümkün olan en az teknolojiye ve güçlü bir bitki yoğunluğuna sahip istikrarlı bir ekosistem oluşturmaya çalışan doğa akvaryumuna dayanmaktadır.
Aquascaping, klasik akvaryum kavramının ötesinde kreatif düşünmeyi gerektiren, hayal gücü destekli bir sistemdir.
Aquascaping oluşturulan tanklar genel olarak gereksinim düzeyleri olarak ikiye ayrılırlar.
"Low-Tech” olarak tabir edilen terim, düşük destekli eko sistemleri ifade etmek için kullanılır. Bu sistemler Co2 desteği ve yoğun ışık barındırmazlar. Teknolojik anlamda biraz daha düşük destekli sistemlerdir.
"High-Tech” olarak tabir edilen terim ise, yüksek destekli sistemleri ifade eder. Işıklandırma, düzenli ve yoğun gübreleme, co2 takviyesi yapılır. Seçilen bitkiler ise yüksek gereksinimleri olan türlerdir. Teknolojik anlamda yüksek destekli sistemlerdir.
İLK AQUASCAPE AKIMI
80'lerde, bitki odaklı bir akvaryum genellikle "Hollanda Usulü" olarak adlandırılırdı. Bitkilerin düzeni açık ve kesin bir şekilde gruplandırılırdı.
Modern Aquascaping de doğal sahneler yeniden yaratılmıştır. Bitkiler, taşlar ve kökler nadiren "Hollanda tarzı" bir akvaryumda bulacağınız bitki ve malzemelerdir. Ama zamanla akımda değişiklikler olmuş ve yeni bitki ve malzemeler eklenmiş ve denenmiştir.
Aquapcaping'in gelişimi kesinlikle doğa fotoğrafçısı ve akvaryum tasarımcısı Takashi Amano'yu etkiledi. Ve T. Amano emekleri ile bu akıma ciddi bir ivme kazandırdı ve merak uyandırdı. Şu an tüm dünyayı etkilemiş bu akımın öncüsü ve babası olarak saygıyla anılıyor.
AQUASCAPE OLUŞUMU VE BARINDIRDIKLARI
DOĞA İLHAMIMDIR...
Adı İngilizce "Landscape" teriminden geliyor. Stilleri oldukça farklı, ancak hepsinin ortak bir yanı vardır ki bu da su üstünde oluşturulan doğal manzaralardır.
Her gün yürüyüş yaparken veya çalışırken iş sırasında doğayı izleyebilirsiniz. Ormanlık bir tepe veya dağ, yoğun olarak bitki örtüsü ile kaplanmış içi boş bir yol, geçitler veya nehir manzarasından bir kesit. Ayrıca yosunlarla kaplanmış bir kaya veya yosun kaplı bir ağaç kütüğü gibi ayrıntılar da model olarak kullanılabilir. Bu tamamen sizin bakış açınız ve size özel.
VE AQUASCAPER BİR SANATÇIDIR.
Tüm bu görseller bir Aquascaper tarafından emilir ve ilk taslaklar kafada oluşturulur. Detaylı olarak çalışmak her zaman önemli değildir, ancak doğal bir peyzajın akvaryumda tasarlanması ve bakımı için uygun bitkilerle aktardığı ruh hali önemlidir. Ve bu tasarımı doğal ve etkileyici kılan dokunuşlar Aqauscaper’ın bakış açısı ile can bulur.
İngilizce "Layout" terimi, bir tasarım fikrinin bir akvaryum resmine dönüştürülmesini ifade eder. Farklı malzemeler ile ortaya çıkan bir su altı manzara karakterini destekler.
Burada Japon estetiği kavramı (Wabi-Sabi/Wabi-Kusa) doğadaki akvaryumlarda sanatsal bir uygulama bulur. Çok farklı bir bakış açısının ürünleridir.
FARKLI MALZEMELERİ BİR ARAYA GETİRMEK
Toprakla birlikte çakıl ve kum ile taş ve köklerin tasarımsal yerleşimi için temel atılır. Aynı zamanda "Hardscape" olarak da bilinen taş ve köklerin bitki köklerinin tasarımı ifade eden terimdir. Aynı şekilde "Softscape” terimi de kum, taş, kök dışında kalan yapılan bitkisel tasarımı ifade etmek için kullanılan terimdir.
HARDSCAPE
"Hardscape” için bir tasarımın omurgası diyebiliriz. Zemin malzemesi ile oluşturulan eğim ve yükseltiler, tasarımda kullanılan kayalar ve ağaç kökleri, kütükler ve dallarla yapılan doğala yakın görsel tasarımlar ile "Hardscape” tamamlanır. Sonuçta tasarımın bu aşaması sabit olacağından kurulumdan sonra bu tasarımın değiştirilmesi çok mümkün olmayabilir (Ufak müdahaleler dışında elbette). Bu yüzden tasarlandıktan sonra üzerinde biraz düşünmek yararlı olabilir.
Ayrıca kullanılacak malzemelerin tasarlanan eko sistem için ne derece uyumlu olduğu "Hardscape”e başlamadan önce dikkatli olarak incelenerek seçilmelidir. Uygun olmayan ya da doğallıktan uzak görsele sahip ürünlerin kullanımı tasarım bütünlüğünü bozacaktır. Ayrıca suya salınım yapan malzemeler olabilir. Kurulumdan önce bu durumları kontrol edilmelidir.
Ticaretteki ürün yelpazesi artık çok büyük ve her akvaryum büyüklüğü için harika tasarım seçenekleri sunuluyor. Tabii ki doğada bir şeyler de toplayabilirsiniz. Ancak sudaki uyumluluğa dikkat etmeniz ve steril bir şekilde sisteminize aktarmanız gerekiyor. Taşlar suyu sertleştirmemeli ve ahşap malzeme çürümemelidir. Bunun içinde biraz doğayı tanımalı ve araştırmalısınız.
BİR SANAT ESERİ YARATMAK VE HAYATTA TUTMAK
Seçilen bitki materyali düzenine dayasa da aslında kum, kaya, kütük, bitki vb. tüm metaryelin oluşturduğu bir bütündür. Gür yeşil dağ çayırları ile bir dağ manzarası oluşturmak. Hemianthus callitrichoides 'cuba' bu izlenimi iletmek için ideal bir bitkidir.
Tasarımlarınız için kullanacağınız bitkileri iyi tanımalı ve doğru şekilde seçmelisiniz. Bitkinin renk tonu, yaprak yapısı, en ve boya büyüme eğrisi, istediği ısı miktarı ve ışık gereksinimlerini bilmek çok önemlidir. Bunları bilemeden doğru bir tasarım gerçekleştirilemediği gibi oluşturacağınız eko sistemin stabil olmasını sağlamakta da zorlanırsınız. Benzer ihtiyaçları olmayan bitkileri bir arada tutmak oldukça zor olacak ve problemlere yol açacaktır.
"Aquascaping" bir sanattır ve "Aquascaper" bir sanatçıdır. Bir ressamda olduğu gibi, bir resim haftalar veya aylar sonra ortaya çıkar. Ancak burada fark günlük değişimdir. Oluşan şey yaşamsal evrimin devam ettiren canlı bir tablodur. Diğer bir deyişle, bitkilerin mükemmel şekilde büyümesiyle sonuçlanana kadar bir manzara yetiştirmek gerçek bir sanat eseridir.
Prensip olarak katı kurallara tabi değildir. Aksine, amacı çekici ve hatta bazen sanatsal bir tasarıma ulaşmaktır. "Aquascaper"ın hayal gücünü sınırlandırmak verimsiz olur. Özellikle de amaç rüya etkisi yaratacak, gerçek bir şok etkisi ile içine çeken bir tablo sunmaktır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Öncelikle tasarımı basit ve etkili tutmak gereklidir. Çok komplike tanklar görsel olarak yorucudur ve izleyenin odağı kaçırmasına neden olur.
- Tasarımda Altın Oran, Üçler kuralı, Perspektif ve odak noktalarına dikkat ederek kurgu oluşturulmalıdır. Yoksa bütünlük ve görsel denge sağlanması zorlaşır.
- Tank boyutları göz önüne alınarak seçilecek malzeme miktarları doğru belirlenmelidir. Ayrıca dışarı çıkacak tasarımlar için kök vb. malzeme boyutları doğru hesaplanmalıdır.
- Tasarımlarda kullanılan bitkilerin büyüme eğrileri, yaşam koşulları, farklı ortamlardaki yaprak yapıları vb. bilgiler doğru şekilde araştırılıp bitkiler bu bilgiler doğrultusunda yerleştirilmelidir. Yoksa tasarımın devamlılığı söz konusu olmadığı gibi yayılımcı bitkiler diğer bitkilerin gelişimini yavaşlatıp, durdurabilir ya da Geniş yapraklı bir bitkinin yanlış konumlandırılması zemin bitkisinin ışığını engelleyerek istenen zemin görselinin gecikmesine, bitkinin yetersiz ışık sebebi ile büyüme şeklinin değişmesine sebep olarak görsel bütünlüğün bozulmasına neden olur.
- Tasarımda ki eko sistemin devamlılığı için kullanılacak filtre, ışık, co2 sistemi gibi ekipmanlar doğru seçilmelidir. Sistem devreye alındıktan sonra yaşanacak ekipman problemleri ya da hataları tasarımınızın kısa sürede dağılıp, bozulmasına neden olabilir.
- Tasarımda kullanılan malzemeler ve bitkiler sonuçta toplu olarak bir görsel şölene hazırlıktır. Bu sebeple seçilen malzeme ve bitkilerin su altı renkleri ve bu renklere bağlı yerleşimi tasarımda güzel kontrastlar yakalamanıza ve tasarımda istediğiniz alanlara vurgu yapmanıza olanak sağlar.
- Tasarımın püf noktalarından biri de tasarımın bitmiş, yani bitkilerin gelişimini tamamlayıp, eko-sistemin final yaptığı halinin hayal edilerek yapılmasıdır. "Hardscape” aşamasındaki hali göz önüne alarak bitirmek ve netleştirmek hatadır.
Keyifli hobiler dileriz.
akvaRED Ailesi
Kaynakça :
1 - https://dennerle.com/de/ratgeber/aquaristik/aquascaping/was-ist-aquascaping
2 - https://aquaist.com/aquascaping-nedir/